Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (2024)

Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (1)

Hier lees je alles over de huisvesting van een cavia met de voor en nadelen van een hok, een traliekooi of flat. Mits je plek hebt natuurlijk is meer ruimte altijd beter!

Een hok of kooi voor één cavia moet minimaal 80x40 cm groot zijn. Voor twee cavia's minimaal 100x40 en voor elke cavia meer 20 cm extra. Maar hoe groter de kooi hoe beter, zo hebben ze meer ruimte om te spelen en voelen ze zich prettiger.

Een caviaflat met meerdere etages is nog veel ruimer zodat ze nog veel meer ruimte hebben om te leven. En het staat ook nog eens heel erg mooi in je kamer!

Cavia’s kunnen het beste binnen gehouden worden, zeker in de winter. In de zomer kunnen ze wel buiten gehouden worden, maar als de temperatuur onder de 10 graden Celsius komt, moeten ze naar binnen.

Cavia’s kunnen niet zo goed tegen tocht, extreme warmte en vochtige ruimtes. Let er dus goed op waar je de kooi plaatst. Zet de kooi niet in de zon of direct naast de verwarming. Zet ook de kooi niet dicht bij een radio of televisie. Cavia’s hebben een beter gehoor dan mensen en voor hen is het al gauw een enorm lawaai!

Inhoud:

1. Cavia kooien of hok

2. Wat voor bodembedekking moet ik gebruiken?

3. Een eigen huisje

4. Een caviaflat is handig en bespaart je veel ruimte

5. De voordelen van een caviaflat

Cavia kooien of hok

Er zijn verschillende soorten hokken en cavia kooien te koop. Bijvoorbeeld een traliekooi. Hiermee verstaan we een plastic onderbak met een tralie bovenkant. Nadelen zijn dat er vaak bodembedekking naast de kooi valt en dat je cavia aan de tralies kan gaan knagen en dat geeft een enorme herrie!

Persoonlijk vind ik deze traliekooien toch het prettigste voor de cavia. Indien je ze genoeg dingen geeft om te knagen gaan ze helemaal niet aan de tralies knagen. Bovendien kunnen de cavia’s met hun voorpoten op de tralies staan wat erg leuk is als ze op hun eten zitten te wachten.

Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (2)

Er zijn ook geheel plastic cavia kooien met alleen aan de bovenkant tralies: een antirommelkooi. De cavia is hier veel beter tegen tocht beschermd. Echter is er hier vrij weinig ventilatie waardoor luchtjes en ook eventueel schadelijke dampen van urine en uitwerpselen blijven hangen in de kooi. Ook kunnen ze niet met hun voorpoten tegen de tralies opklimmen. Wel geeft dit type kooi veel minder rommel naast de kooi.

Beide kooien hebben dus voor- en nadelen. Je moet zelf kiezen wat jij het beste vind. Uiteraard kun je ook zelf een leuke caviakooi maken van hout. Dit is echter beter voor buiten- dan binnenkooien omdat het sneller gaat stinken en minder makkelijk schoon te maken is.

Wat voor kooi je ook gebruikt of maakt, zorg in ieder geval dat de cavia naar buiten kan kijken en zich niet kan bezeren aan uitstekende spijkers, splinters of scherpe randen. Het beste kun je de randen even mooi glad afwerken met een stuk schuurpapier.

Wat voor bodembedekking moet ik gebruiken?

Als bodembedekking kan je een paar kranten, zaagsel (houtvezel) en wat hooi gebruiken. De krant en houtvezel zorgt voor opname van urine, en van het hooi kunnen je cavia’s eten en ermee spelen of zich eronder verschuilen. Verdeel de kranten zodat je een aantal stukken hebt. Leg deze op de bodem van de kooi. Goed over elkaar heen en op de plaats waar je cavia het meest plast doe je een dikkere laag krant.

Tip: Gebruik liever geen stro want dat is te hard, daar kunnen ze zich aan bezeren!

Doe daar een paar centimeter zaagsel overheen en daarna het hooi. Door het zaagsel zitten soms ook harde stukjes hout, filter die er zoveel mogelijk uit zodat je cavia zich niet kan bezeren.

Voer kan het beste in een bakje worden gegeven, en water in een drinkflesje. Meer hierover bij het onderwerp cavia voeding.

Een eigen huisje

Cavia's willen graag een huisje of hokje in de kooi, waarin ze kunnen slapen en zich verschuilen. Hoewel cavia’s niet kunnen klimmen en springen, zijn er genoeg speeltjes waar ze wat aan hebben. Als je trappetjes gebruikt mogen die niet te steil zijn en ze mogen er niet af kunnen donderen. Voorbeelden van leuke cavia huisjes vind je hier.

Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (3)

Cavia’s zijn dol op tunnels en ook dingetjes die rammelen of een bal waar voer in kan vinden ze prachtig. Hangmatten (meestal gemaakt voor fretten of ratten) vinden veel cavia’s ook leuk. Daar kunnen ze lekker in liggen, al vinden ze het in het begin vaak wel eng. Zorg ervoor dat de hangmat laag bij de grond hangt zodat ze er zo in en uit kunnen stappen.

Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (4)

Een caviaflat is handig en bespaart je veel ruimte

Een caviaflat is een hok of caviakooi van meerdere etages hoog en vaak met elkaar verbonden door middel van trappetjes. Ze zijn handig doordat ze niet veel ruimte innemen, het kost je naast de standaard ruimte alleen maar hoogte. Er zijn caviaflats te koop van wel 6 etages hoog.

Ook zijn er exemplaren met wielen die je dus makkelijker kan verplaatsen om de plek bijvoorbeeld te reinigen. Neem het liefst een flat gemaakt van geïmpregneerd hout of met waterdichte bodem, dit voorkomt schimmel en houtrot.

Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (5)

De voordelen van een caviaflat

  • Veel meer ruimte om te bewegen, wat weer goed is voor hun conditie.
  • Je kan naar ze kijken zonder belemmeringen van tralies.
  • Een flat met wielen is extra hygiënisch, je kan namelijk heel gemakkelijk onder en achter het meubel reinigen.
  • De opstaande rand vermijdt dat er hooi of bodembedekking uit de flat valt.
  • Je hebt 2 tot 6 ruime caviaverblijven op een beperkte vloeroppervlakte.
  • Meer beschutting dankzij de volle wanden.
  • Je kunt hem snel verrijden en in een andere kamer zetten.
  • Een cavia oppakken of neerzetten kan zonder het plexiglas weg te nemen.
  • Het flesje plaatsen, eten geven, hooi geven kan zonder extra handelingen.
  • Reinigen gaat héél snel.

Meestal hebben ze ook uitneembare tussen schotjes, zodat je van 2 hokken één kan maken, ook zie je wel flats met kleine schotjes die het zaagsel tegenhouden. Voorbeeld van een prachtige caviaflat met 2 etages met extra veel ruimte voor je cavia's. Het kost een paar maar dan doe je het ook meteen goed!

Een Cavia Hok, Traliekooi of Caviaflat Kopen? - Caviapret.nl (2024)

FAQs

Wat is de beste bodembedekking voor cavia? ›

Hiervoor is hooi of stro het meest geschikt. De cavia heeft dagelijks hooi nodig om zijn tanden te slijten, maar hooi biedt ook veel isolatie en bescherming. Een cavia heeft namelijk een plekje nodig in zijn hok om zich terug te kunnen trekken.

Wat is een goede huisvesting cavia? ›

Een hok voor twee cavia's moet minimaal 120 x 50 cm zijn. Het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 cm, want cavia's kunnen niet hoog springen of klimmen. Een cavia moet wel voldoende ruimte hebben om te kunnen rennen.

Hoe vaak moet je een cavia kooi verschonen? ›

In de regel moet de caviakooi eenmaal per week grondig worden schoongemaakt.

Wat is een goede cavia kooi? ›

Kies een caviakooi die je gemakkelijk schoon kan houden. Dat bevordert de hygiëne en voorkomt dat de kooi begint te stinken. Het begint al goed wanneer je een kooi met grote deuren kiest. Verder hebben kooien het best een plastic bodem: die vallen vlot te reinigen en te drogen.

Welke bodembedekking absorbeert het beste? ›

Houtvezel is ook wel zaagsel en is een van de meest gebruikte bodembedekkers, omdat het erg goedkoop is en het absorbeert goed. Toch is er een groot nadeel aan houtvezel, namelijk de troep dat het kan veroorzaken en de hoeveelheid stof dat het met zich mee brengt!

Waar kan een cavia niet tegen? ›

Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.

Hoe vaak cavia uit hok halen? ›

Grofweg kun je in de meeste gevallen zeggen: één keer per week. Maar dat is erg afhankelijk van de soort bodembedekking, grootte van het hok en het aantal cavia's. Ook poept en plast de ene cavia veel meer dan de ander, waardoor het hok sneller verschoond moet worden.

Hoe duur is een cavia per maand? ›

Wat kosten cavia's? Wie een cavia wil aanschaffen, moet rekening houden met een bedrag van € 25,-. Een kooi met attributen kost rond de € 100,-, voeding, hooi en bodemmateriaal voor 2 cavia's € 25,- per maand.

Hoelang leeft een cavia gemiddeld? ›

Cavia's zijn echte planteneters en hebben een gebit met doorgroeiende tanden en kiezen. Ze kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en moeten dit daarom via speciaal voer of bijvoorbeeld via tabletjes binnenkrijgen. De gemiddelde levensverwachting van een cavia ligt tussen vier en acht jaar.

Hoe lang mag een cavia alleen zijn? ›

Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.

Wat te doen als 1 van de 2 cavia's overlijdt? ›

Als één van uw twee cavia's sterft en de ander alleen achter blijft, dan zult u inderdaad een nieuw maatje voor hem moeten zoeken. Als u meer dan twee cavia's heeft en één sterf, dan is het niet per se nodig om een nieuwe cavia aan te schaffen, al is het natuurlijk wel mogelijk.

Waar moet een cavia slapen? ›

Er is één regel voor het verblijf: hoe groter, hoe beter! Zorg in het verblijf voor voldoende schuilplaatsen, zodat je trouwe vriendje zich veilig voelt. Bovendien slapen cavia's graag in een beschut plaatsje. Zorg bij voorkeur voor voldoende hooi, hier kan je cavia een heerlijke slaapplaats van maken.

Hoe weet je of een cavia gelukkig is? ›

Gelukkig zijn cavia's niet heel vaak boos. Meestal zijn ze juist heel blij jou te zien. Als hij tevreden is met de situatie zal hij vaak zacht aan het knorren zijn. Begint hij echt te brommen, dan is hij meer dan tevreden en is hij heel blij met jouw aanwezigheid.

Wat is de vijand van de cavia? ›

Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden.

Wat is niet goed voor een cavia? ›

Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.

Is zaagsel goed voor cavia's? ›

Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia's gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken.

Is stro goed voor cavia's? ›

Bodembedekking en inrichting

Gewoon stro is te hard voor de cavia en gebruik je best niet. Je kan eerst een laag kranten leggen die de urine absorbeert.

Hoe dik bodembedekking cavia? ›

Hoe hoog moet bodembedekking voor Cavia's zijn

Het is raadzaam om een laag bodembedekking van minimaal enkele centimeters aan te bieden. Dit stelt jouw Cavia's in staat om natuurlijk te graven en tunnels te maken, wat hun natuurlijke gedrag stimuleert.

Wat is het beste hooi voor cavia? ›

Dit betekent dat deze dieren iedere dag een portie hooi ter grootte van hun eigen lichaam zouden moeten eten! Als we kijken naar welk soort hooi u een konijn of cavia moet geven, dan worden Timothy hooi en Weidehooi vaak als de betere en gezondere opties beschouwd.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5249

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.